4x opmerkelijke desserts uit de Filipijnen
Iedereen heeft wel eens de drang om een stevige maaltijd af te sluiten met een zoetigheid. Ook in de Filipijnen delen ze die traditie. Met opmerkelijke desserts en speciale bereidingen steken Filipijnen er met kop en schouders boven uit. Ontdek hier welke unieke desserts er zoal in de Filipijnen te vinden zijn.
Halo-halo
De nationale trots van de Filipijnen is ongetwijfeld halo-halo, letterlijk vertaald mix-mix. En dat is ook precies wat je ziet: een kleurrijk tafereel met een mix van verschillende ingrediënten. Op het eerste gezicht zou je het al willen opeten door de looks. Het dessert bestaat uit laagjes van paars ube-ijs (ijs van paarse zoete aardappel), ingemaakt fruit zoals lychees en jackfruit, kokosslierten, Japanse adukibonen en gecondenseerde melk. Je kan er je eigen twist aan geven door er jellysnoepjes of tapiocaparels aan toe te voegen. Dat maakt het nog eens extra zoet voor de zoetekauwen onder ons. Oorspronkelijk komt halo-halo uit Japan, daar heet het kakigori. Maar het ijs ging al snel de wereld rond en de Filipijnen maakten er hun eigen, unieke versie van.
Ube halaya
Nog een dessert gemaakt met de paarse zoete aardappel is ube halaya. Dat is een typisch Filipijns dessert, lijkend op confituur en bestaande uit gekookte en geraspte paarse aardappel. Ube gebruiken ze vaak in Aziatische desserts vanwege de smaak, die ergens tussen pistache, vanille, witte chocolade en kokos ligt. Ube komt oorspronkelijk uit de Filipijnen. Al sinds de jaren 90 maakt de bevolking van de zoete aardappel een soort ijs. Later zijn ze er ook andere dingen mee gaan maken, waaronder deze ube halaya. Voor de bereiding ervan wordt de gekookte en geraspte aardappel gemengd met suiker en melk. Zo vormt het een soort van pudding met een opvallende paarse kleur. De zoetigheid is niet voor niets zo populair bij het Filipijnse volk. Door de mooie kleur is dit gerecht zeker een Instagramfoto waard.
Ginataang
Over de originaliteit van Filipijnse desserts valt niet te discussiëren. Ze
slagen er telkens weer in om een kleurrijk kunstwerk op je bord te creëren. Ginaatang is een warm, papperig nagerecht gemaakt van kokosmelk. Er zijn ook veel varianten van ginataang, zoals de bilo bilo, dat is een papje van kokosmelk met daarin kleverige rijstballetjes, bakbananen, zoete aardappel en tapiocaparels. De rijstballetjes zijn niet gemaakt van echte rijst, maar van rijstmeel gemengd met water. Een leuk weetje is dat ginataang verwijst naar de methode om iets te koken in kokosmelk.
Turon
Filipijnse nagerechten bevatten niet enkel papjes of puddings, ook gefrituurde zoetigheden kom je regelmatig tegen. Zo is er turon, dat zijn gefrituurde zoete bakbananen met een karamelachtige smaak. Er wordt gezegd dat turon ontstond in Filipijnse gebieden waar veel bananenplanten groeiden. Het gerecht heeft zich zo stilaan over de Filipijnen verspreid. Voor de bereiding worden de bakbananen gedipt in bruine suiker, vervolgens gewikkeld in loempiavellen en daarna weer gedipt in de suiker. Omdat de bananen gefrituurd worden, krijgen ze een heerlijke crunchy bite. Om het dessert compleet te maken, kan je het ook serveren met een bol vanille-ijs. Een Filipijnse variant op onze bekende appeltaart.