De 5 meest voorkomende fouten bij verse frietjes
De aardappel mag dan niet altijd het hipste product zijn dat in menig huishouden op het menu staat, maar met een lekkere portie friet van eigen bodem gaat iedereen aan tafel voor de bijl. Zo eenvoudig als het lijkt, hebben ook frieten geheimen en valkuilen.
De foute aardappel
Wist je dat er verschillende soorten aardappelen bestaan? Zo niet, dan is het tijd om dit te ontdekken. De allerlekkerste frieten maak je van bloemige aardappelen. Zoals bijvoorbeeld Bintjes. Dat zijn grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes goudbruin en krokant te maken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Verkeerd bewaren
Bewaar je aardappelen vooral niet te koud. Zo worden er te veel suikers gevormd en kleuren de frietjes bij het bakken te donker. Om dit te voorkomen, kun je ze eerst blancheren, spoelen onder koud water en drogen alvorens ze te frituren.
Het juiste vet
Je hebt de juiste aardappel, en je bewaart het op de juiste manier. Wat nu? Het vet, natuurlijk! Plantaardig of dierlijk frituurvet? Gelukkig is deze keuze een kwestie van smaak. Om te frituren of om te bakken op hoge temperaturen kies je best voor vloeibaar vet of olie: die bevatten relatief weinig verzadigde vetzuren, relatief veel onverzadigde vetzuren en minder transvetzuren.
Staat van frituurvet
De staat van het frituurvet heeft ook een invloed op de kwaliteit van je goudbruine vrienden. Wanneer je vaak hetzelfde vet hergebruikt – dat betekent meer dan vijf of zes keer – wordt het schadelijk voor je gezondheid. Bij te veel bakbeurten ontstaan er schadelijke afbraakproducten. Een eenvoudige tip: vervang je olie zodra deze te stroperig wordt, donker kleurt of begint te schuimen. Voeg ook nooit verse olie toe aan je oude olie. Vervang alles in één keer!
Voorbakken
Wil je frieten van de beste kwaliteit? Dan ga je moeten voorbakken. Leg de frieten rustig in het vet en laat ze vier à vijf minuten sudderen. De bedoeling van het voorbakken is de rauwe aardappel te koken, en niet om goudbruin te bakken. Tijdens het voorbakken verliest de aardappel een groot gedeelte van het vocht. Dat is belangrijk om écht lekkere frieten te maken. Zodra ze beginnen te borrelen aan het oppervlak haal je ze uit het vet en schud je ze goed uit.