Antwerpse horecasector komt op straat: ‘Ons geduld is op, stop de Covid-strop’
Zo’n vierhonderd horecamensen, zowel uitbaters, klanten en leveranciers verzamelden op de Suikerrui en het Steenplein om met potten en pannen lawaai te maken. “Ons geduld is op, stop de Covid-strop”, klonk het. “We mogen onze terrassen niet openen terwijl het op de kaaien vol zit, dat gaat mijn verstand te boven.” Ook Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen was aanwezig.
De Antwerpse horecamensen hebben van zich laten horen. Het lawaai van de metalen potten en pannen en pollepels hoor je van ver. Zo’n vierhonderd uitbaters, klanten en toeleveranciers verzamelden zich op het Steenplein.
Atelier Maple
Daartussen stond gisterenavond ook Timothy Tynes, chef en eigenaar van restaurant Atelier Maple. “Er komt maar geen licht aan het einde van de tunnel. We zijn moe. De overheid belooft veel, maar van die beloftes is weinig waar. Ze beloofden ons meer perspectief op 26 februari, maar daar was niets van waar. Ze hebben de horeca zelfs niet vermeld. Dat is zoals aan een kind beloven dat je naar een snoepwinkel zal gaan en dan voor de snoepwinkel staat en het is gesloten. Wat een teleurstelling.”
Parken en pleinen vol
Afgelopen weekend werden openbare plaatsen overspoeld met mensen, een slag in het gezicht van de horeca, vertelt Tynes. “Bussen, vol. Parken, vol. Pleinen, vol. Alles zat vol. Het liep volledig uit de hand. Waarom mogen de horecauitbaters die hun terrassen veilig kunnen gebruiken, niet gewoon open gaan? Dat is toch een betere situatie voor iedereen? Het gaat mijn verstand te boven.”
Protest
Timothy nam gisteren deel aan het protest in Antwerpen. “Een aantal collega’s hadden mij gestuurd dat er een protest in het centrum van Antwerpen zal zijn. Ik had mijzelf beloofd dat ik daar enkel ging staan als alles vlot verliep. Vanaf dat er problemen gingen zijn, was ik weg. Gelukkig was iedereen respectvol. Er was één persoon met een megafoon: ‘Ons geduld is op, stop de Covid-strop’. De horeca heeft zichzelf laten horen zonder het kot af te breken, want daar bereik je ook niets mee. We wilden een statement maken en dat hebben we ook gedaan”, aldus Tynes.
Ook Matthias De Caluwé was aanwezig. “Wat voelt u nu als u hier staat?”, vroeg Timothy. “Het is toch duidelijk dat deze mensen geen uitkeringen, overbruggingsrecht meer willen. We willen gewoon werken. Hij begreep onze situatie, daarom stond hij daar ook met ons. Maar als de overheid beslissingen maakt, kan hij de schade alleen maar proberen te beperken.”