Bangkok valt voor Jong Keukengeweld – Vlaanderen haalt prestigeproject binnen
Op dit ogenblik vindt in Bangkok het 4de Wereldforum over gastronomisch toerisme plaats, een organisatie van de UNWTO, waarbij WTO staat voor World Tourism Organization. Over twee jaar moet het evenement naar België komen, zo hoorden we tijdens het evenement.
Na amper een van de drie dagen was al duidelijk dat België – of zeg maar Vlaanderen – een erg goede beurt had gemaakt op het congres. Niemand minder dan minister Ben WEYTS, die daar vooral was in z’n hoedanigheid als Vlaams minister bevoegd voor Toerisme, maakte enorm veel indruk met zijn lezing op de openingsdag.
Wat de minister vertelde, was niet écht nieuws – toch niet voor de lezers en volgens van Culinaire Ambiance. Hij lichtte z’n visie toe over hoe het antwoord op de vraag “kun je er lekker eten” een belangrijke factor is wanneer mensen hun vakantiebestemming kiezen. Hij had het over de sterrendichtheid van Vlaanderen – de hoogste van de hele wereld – en hoe dat op een of andere manier er niet toe geleid heeft dat Vlaanderen ‘top of mind’ is wanneer aan mensen van buiten onze regio gevraagd wordt waar je lekker kunt eten. Met andere woorden: Vlaanderen heeft geen op valk van gastronomie geen kwaliteits-, maar een imagoprobleem.
Vandaar ging hij naadloos verder over het simpele feit dat Vlaanderen niet alleen over een erg brede gastronomische top beschikt, met veel sterrenzaken, maar dat bovendien de kloof tussen de gastromische top – zeg maar Peter Goossens en co – en de basis van de gastronomie erg smal is: “Zelfs in een doodgewone brasserie of eetcafé wordt er in Vlaanderen lekker gegeten.”
Daarop stelde hij zijn strategie voor, met onder meer de Flanders Food Faculty: we gaan dat niet nóg eens uitleggen – de lezers van Culinaire Ambiance hebben dat project zowel online als in het magazine op de voet kunnen volgen.
Ten slotte kwam hij uit bij het Vlaams Manifest: België mag dan niet zo’n gevarieerde terroir hebben als de ons omringende regio’s, en bijgevolg blijven de ‘streekproducten’ eigen aan ons kleine landje beperkt tot Noordzeegarnaal, witloof, asperges en hier en daar nog wat; de grote kracht van ons land schuilt in de savoir-faire, het ambacht van onze chefs en producenten.
Hij lichtte het toe met enkele catchy zinnen, waarmee de toehoorders perfect begrepen wat hij bedoelde: “België is niet het land van de chocolade, het is het land van de chocolatiers. België is niet het land van het bier, maar het land van de brouwers.” Fijntjes verwijzend dat de grondstoffen voor deze twee producten waarvoor België bekend is – cacao en hop – niet of amper in België verbouwd worden.
Het publiek luisterde ademloos toe, maar toen moest de echte stunt nog komen: de minister kondigde vijf Jong Keukengeweldchefs aan, die in de zaal Belgische pralines gingen uitdelen.
Ongeziene taferelen. De toehoorders die er dan al enkele uren van toespraken hadden opzitten, verdrongen zich om toch maar een doosje met de pralines, en het bijhorende magazine From Flanders With Food te bemachtigen. Nils PROOST (Le Petit Cuistot), Anthony SNOECK (Carcasse), Bram HEYLENS (’t Kreukeltje), Jonas HAEGEMAN (De Vijf Seizoenen) en Stijn AUDENAERT (Vos) wisten niet met wie ze eerst op de foto moesten gaan: bijna de helft van de zaal wilde een selfie met een van deze vijf jonge goden van de gastronomie.
En daarmee is het verhaal nog niet gedaan. De komende dagen geeft deze vijfkoppige olijke vriendenbende kookdemonstraties om de buitenwereld duidelijk te maken wat het is om een Kitchen Rebel te zijn.
Vlaanderen is dus goed op weg om de wereld te veroveren met Jong Keukengeweld. En om het verhaal helemaal in schoonheid af te sluiten: in 2020 wil minister Weyts de zesde editie van het Forum on Gastronomic Tourism naar België halen!