Bye bye coffee: 3x alternatieve energieboosters
Hoe graag we ook van nature energiek en opgewekt zouden zijn, de meesten onder ons hebben soms een kleine energiebooster nodig. Voor wie aan de ontbijttafel vecht tegen koppig dichtvallende oogleden of op het werk last heeft van de gevreesde namiddagdip, is koffie vaak de redder in nood. Helaas is het zwarte goud niet altijd de meest gezonde optie. Daarom tonen wij je drie alternatieve energieboosters. Bye bye coffee, hello healthy energy.
Tekst: Lauren Quataert
Je voelt het meteen wanneer je die tas koffie te veel naar binnen hebt geslurpt. Je handen trillen, je bent onrustig en in de plaats van concentratie, heb je enkel meer stress gekregen. Wanneer de cafeïne is uitgewerkt, volgt de coffee breakdown en snak je niet veel later naar nog een verse tas. Een kop of drie per dag heeft zijn voordelen, maar té veel koffie richt meer schade aan dan goeds. Gelukkig bestaan er genoeg drankjes die evenveel energie geven en ook nog eens gezond zijn. Deze smaakvolle alternatieven kunnen elke koffiefanaat bekoren.
Passievrucht-avocadosmoothie
Passievrucht en avocado is misschien niet de meest voor de hand liggende smaakcombinatie, maar het maakt deze smoothie wel romig en fris. Passievrucht geeft je drankje niet alleen een zoete en exotische toets, het kleine fruit zit bovendien vol antioxidanten, goede voedingsstoffen en vezels. Gecombineerd met de proteïnen van de avocado, geeft een glas van deze smoothie je een instant energiek en monter gevoel. Ideaal voor een warme zomerdag op kantoor of wanneer je net verlangt naar die zonovergoten dagen.
Voor deze smoothie meng je 1/2 avocado, het vruchtvlees van 3 grote passievruchten, 2 dikke plakken ananas, 1/2 mango, de partjes van 1 sinaasappel en 4 ijsblokjes in een blender tot je een glad drankje hebt. Serveer de smoothie in een glas met een rietje of neem hem mee in een thermos naar je werk. Je kan het mengsel ook iets dikker maken en, besprenkeld met je favoriete noten en zaden, als breakfast smoothie eten. Wedden dat dit een van je favoriete energieboosters wordt?
Kurkumalassi
Kurkuma of geelwortel ken je misschien wel van de Indiase keuken of je kurkumalatte. Het is een sterke antioxidant en wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele Ayurvedische behandelingen. Kurkuma wordt gezien als een specerij dat het hele lichaam, maar vooral de lever, reinigt. Het zou bovendien de spijsvertering ondersteunen en koorts, infecties en ontstekingen afremmen.
Gecombineerd met lassi, een Indiaas drankje op basis van yoghurt, krijg je een gezond koffie-alternatief dat je immuunsysteem een flinke oppepper kan geven na een lange, donkere winter. Kurkumalassi kan je gewoon thuis maken met 450 ml yoghurt (met actieve culturen), 3-4 theelepels kurkuma en 3-4 ijsblokjes. Voeg gerust wat extra immuunboosters zoals gember, rozenbottelpoeder en een snufje zwarte peper toe en breng het mengsel op smaak met wat vanille-extract en honing.
Ananas-wortel-kurkuma spritzer
Een van onze favoriete alternatieve energieboosters is ananas. Het exotische fruit heeft namelijk een hoge concentratie aan bromelaïne, een enzym dat helpt bij de spijsvertering en een hoop andere processen die je lijf gezond en sterk houden. Voeg wortel en kurkuma toe aan de mix en je krijgt een verfrissend drankje dat de hormonen balanceert, ontstekingsremmend werkt en vooral energie geeft. Ideaal om je dag mee te beginnen of te drinken als fris tussendoortje!
Snijd een ananas in stukken en bewaar de kern, want die bevat de kostbare bromelaïne. Vries de stukjes ananas in voor later en pers enkel de kern met 2 grote wortels in een fruitpers. Voeg wat kurkumapoeder toe en eventueel een natuurlijke zoetstof om het sap op smaak te brengen. Vul een lang glas voor ongeveer 2/3 met het sap en leng aan met bruiswater om er een sprankelende, frisse spritzer van te maken.
Let er wel op dat de ingrediënten kraakvers zijn en je het drankje koel bewaart. Enkel vers sap geeft de voordelen en voedingsstoffen die nodig zijn om je energie te boosten. Enzymen worden sneller afgebroken wanneer ze worden opgewarmd, waardoor er enkel fructose overblijft dat vooral zoet is en een lagere energie-efficiëntie heeft. Als je geen fruitpers hebt, kan je ook gewoon een verfrissende smoothie maken. Hiervoor laat je best de kern achterwege en gebruik je gewoon de stukjes ananas.