Een bakfiets is de nieuwe foodtruck. Of toch als we afgaan op het succes van opvallende bakfietsconcepten die sinds dit jaar het land doorfietsen met culinaire hoogstandjes. Van oesters en volledige maaltijden tot koffie: de mobiele concepten brengen het allemaal naar eender welke plek. Ze vallen op in het straatbeeld, zorgen ervoor dat je snel aan de praat geraakt met anderen en maken je nieuwsgierig naar het verhaal erachter. Dat verhaal is alvast een succesverhaal bij Eat My Oester, Kabinet van Gezonde Zaken en Smiling Barista.
Eat My Oester: ”Bakfiets leek mij een charmante optie”
De 19-jarige Aldwin Camus startte begin dit jaar met Eat My Oester een luxueus bakfietsconcept waarmee hij oesters op een toegankelijke manier aanbiedt aan het grote publiek. Oesters on the go? Dat zagen we nog niet eerder. “Eat My Oester is eigenlijk heel spontaan ontstaan”, klinkt het bij Aldwin. “Zelf heb ik een enorme voorliefde voor de oester. Het is een tijdloos topproduct. Iedereen eet het wel eens graag of wil het op zijn minst een keer geproefd hebben. Ik wilde iets serveren wat ik zelf ontzettend lekker vind. Eerst was ik op zoek naar een foodtruck om dat te doen, maar uiteindelijk wilde ik toch liever iets mobieler en beweeglijker. De bakfiets leek mij daarvoor een charmante optie.”
Daar zijn de Antwerpenaren het zeker mee eens. Ze konden niet weerstaan aan de charmes van de bakfiets en kwamen massaal af om een oester te slurpen. “Het was even zoeken om de bakfiets te finetunen en zo operationeel mogelijk te maken, maar ik vond het een leuk idee om het zo te featuren. Met de fiets deed ik leveringen aan huis of zorgde ik voor takeaway op pleintjes in het weekend.” De aanwezigheid op die pleintjes zorgde voor heel wat mond-aan-mondreclame. “Er kwamen veel mensen op af die mij ook zeiden dat dit voor hen het eerste was dat in maanden weer even normaal voelden. Gewoon in openlucht op een pleintje samen iets afhalen en genieten, dat kon toen niet echt. Het zorgde voor een toffe sfeer.”
De toegankelijkheid van de bakfiets vergrootte het sociaal contact. Iets waar iedereen het afgelopen jaar zeker nood aan had. “In een foodtruck sta je toch op een verhoogje, opgesloten vanboven, wat het iets moeilijker maakt om een babbel te doen. Bij een bakfiets sta je op dezelfde hoogte als je klanten, waardoor het contact iets directer is. Op die manier kan ik langer praten met klanten, hen bijvoorbeeld meer uitleg geven over de oesters in ons aanbod of hen iets aanbevelen op basis van hun eigen voorkeuren. Binnenkort open ik Bardeau, een beetje de ‘vaste’ versie van Eat My Oester. De focus zal even liggen op de opening daarvan, maar Eat My Oester zal je zeker nog regelmatig zien voorbijfietsen.”
Kabinet van gezonde zaken: “Het geeft me een gevoel van vrijheid”
Het Kabinet van Gezonde Zaken fleurt sinds dit jaar de straten op met een opvallende, witte bakfiets met groene groenten erop én de goedlachse Elke Urbain op het zadel. “Via de bakfiets bracht ik dit jaar mijn leveringen van mijn glutenvrije en zuivelvrije maaltijden rond. Al doe ik normaal zeker niet alleen catering. Meestal geef ik workshops om op deze manier te leren koken, nu primeerden de leveringen. Ik ben een tijdje ziek geweest waardoor mijn bedrijf heeft stilgelegen. In januari startte ik terug en ben ik gezwicht voor de bakfiets. Het nieuw concept vestigde ik dus niet op één fysieke plaats, wel zoek ik de vrijheid op om zo overal naartoe te kunnen fietsen. Die bakfiets geeft me echt het gevoel van vrijheid waar ik zo van hou. Ik ben een gevoelsmens en ik leef naar wat past in mijn gevoel. Die bakfiets sluit helemaal aan wie ik ben.”
Samen met de bakfiets en haar kabinet wil Elke vooral een positief verhaal verspreiden. “Ik kook heel graag, maar ik kook nog liever samen met mensen. Vandaar ook die focus op de workshops. Ik wil mensen vooral een positief verhaal brengen en ik merk dat ik dat op deze manier zeker kan doen. Heel veel mensen spreken mij aan op straat om te vragen wat het Kabinet van Gezonde Zaken juist is. Dan begin ik al snel te vertellen over mijn auto-immuunziekte en hoe ik glutenvrij en zuivelvrij ben moeten gaan eten. Je leert zoveel nieuwe mensen kennen op die manier! Ik wil vooral laten zien dat beperkingen geen beperkingen zijn. Uit zogenaamde beperkingen haal je net de grootste creativiteit. De bakfiets valt op en daardoor kan ik mijn verhaal makkelijk verspreiden.”
Of die bakfiets zal verdwijnen eens haar workshops terug van start gaan? “Zeker niet”, lacht Elke. “Het is een ecologische manier om alles van catering te vervoeren. Soms geef ik ook workshops in bedrijven of lever ik daar maaltijden. Ik probeer zo lokaal mogelijk te werken en kan eigenlijk overal met de bakfiets naartoe. Het duurzame aspect is mooi meegenomen. Binnenkort zie je mij dus nog steeds even vrolijk door de stad fietsen.”
Smiling Barista: “Makkelijke basis om mensen te verbinden met koffie en babbel”
Een koffiebar die zijn bonen al fietsend maalt? Het kan! Dietrich ‘Didi’ Sas fietst jouw koffie voor jou klaar. Dat doet hij met de unieke Velopresso die hij helemaal uit Londen naar hier bracht. “Ik wilde echt iets uniek om mijn koffie mee te serveren. Nadat ik een tijdje in een koffiebar had gewerkt, besloot ik dat het tijd was om zelf iets te starten. Ik had de Velopresso al eens op internet gezien en ben naar Londen gereisd om er alles over te leren bij de makers ervan. Het mobiele idee sprak mij enorm aan en ik was ervan overtuigd dat het ging aanslaan. Ook al was het nog vrij nieuw. Ik ben enthousiast begonnen en werd gelukkig overal even enthousiast onthaald.”
Met een naam als de Smiling Barista spreekt het al bijna voor zich welk effect Didi’s Velopresso op mensen heeft. “Ik wil altijd elke klant evenveel aandacht geven. Veel klanten komen wekelijks. Veel van hen kwamen toevallig bij mij terecht door de lange wandelingen tijdens de lockdown. Dit was nieuw, het viel op, mensen wilden dat eens geprobeerd hebben. Mijn concept start echt vanuit de basis om mensen te verbinden met een koffie en een babbel. Ik wil een luisterend oor bieden voor iedereen.”
Heel tof, al fietsend een koffie maken. Maar is dat niet nét iets te vermoeiend wanneer er een ellenlange wachtrij een koffietje bestelt? “Voor heel grote volumes heb ik een grotere mobiele koffiemachine waar ik sneller mee kan werken. Deze zomer sta ik bijvoorbeeld als vaste ‘bar’ bij Felix Food Klub. Het is niet haalbaar om dan een hele tijd te fietsen om al die koffie’s klaar te maken. Dan moet het ietsje sneller gaan. Zo lukt het dus ook! Het concept trekt in beide versies heel veel aandacht en het is fijn om te zien hoeveel mensen je erdoor kan leren kennen.”