Een kijk achter de schermen bij Atelier 185
Atelier 185 staat bekend om zijn unieke damaststalen messen, waarbij scherpte, hardheid, balans en esthetiek tot in de perfectie worden benaderd. De man achter de ambacht: Clem Vanhee. Midden oktober stelt hij zijn atelier open voor bezoekers, maar wij spraken nu al met de messenmaker. “Ik haal het meeste voldoening uit reacties over de functionaliteit van een mes.”
“Al van jongs af aan was ik gefascineerd door messen en zwaarden. Dat was bij veel kinderen zo, maar bij mij is het blijven hangen. Bovendien heb ik ook altijd de drang gehad naar creatie en naar dingen maken. Na mijn ingenieursopleiding heb ik nog een opleiding in siersmeden gevolgd. Het was niet zozeer het klassieke siersmeden dat mij aantrok maar eerder het bewerken van ruw metaal. De abstractere stiel van het smeden heeft iets primairs voor mij. Ik ben begonnen met de basis om die smeedtechnieken onder de knie te krijgen. Daarna ben ik meer beginnen experimenteren rond mijn echte passie: messen. Dat was natuurlijk een proces met vallen en opstaan (lacht).”
Ambachtelijke meesterwerken
De messen die van Clems werkbank komen zijn stuk voor stuk ambachtelijke meesterwerken. Alles is maatwerk: zo kan je als klant zelf meebepalen welk profiel het lemmet heeft en uit welk materiaal het handvat wordt gemaakt. Toch is het de bedoeling om echt functionele messen te maken. “Ik haal het meeste voldoening uit reacties over de functionaliteit van een mes. Het liefst van al zie ik dat ze intensief gebruikt worden, ik wil dat mensen iedere keer dat ze het mes gebruiken er plezier aan beleven.”
Betoverend damastpatroon
Typerend voor de messen van Atelier 185 is het typische damastpatroon, de strepen en vlekken die doen denken aan stromend water en die bijna betoverend werken. Clem maakt het eigenlijke damaststaal door twee verschillende soorten staal tot één blok te smeden. Dat stuk staal wordt telkens platgeslagen en weer geplooid tot hij een blok krijgt dat bestaat uit 135, 141, 225,… lagen. Daarna wordt het stuk uitgewalst tot een plaat van de gewenste dikte. Vervolgens is het tijd voor het hardingsproces dat gebeurt door het staal tot op specifieke temperaturen te verhitten en weer af te koelen. Het geharde staal wordt uiteindelijk opgeslepen en geëtst in een zuurbad. Doordat de twee verschillende metalen anders reageren op het zuur verschijnt het uiteindelijke damastpatroon.
Niet alleen het staal is exotisch, ook het handvat kan uit de meest uiteenlopende materialen gemaakt worden: denk aan narwalhoorn, walrustand, hout met lichtgevende epoxy, speciale soorten hout als witte ebben, maar ook de vermolmde wortels van een struik uit zijn tuin, die verstevigd zijn met een stabilisator.
Atelier 185 gooit zijn deuren open voor bezoekers
Wil jij het gehele productieproces ook eens van dichtbij volgen? Atelier 185 zet zijn deuren open van vrijdag 16 oktober tot en met maandag 19 oktober. Clem geeft dan uitleg over het ontstaan van een damaststalen werktuig en zal zijn werkwijze demonstreren. Bovendien krijg je ook de kans om je te verdiepen in de kunst van het juwelen maken door Clems vrouw, Lieselot Geeregat. Bezoeken zijn mogelijk in groepjes van maximum 8 personen, op voorhand registreren is verplicht.
Surf naar www.atelier185.be of www.lunalotta.be voor meer informatie.