Heropening van de terrassen: extra steun voor de horeca
De horeca mag binnen acht dagen weer open. Maar wat als het regent? Of je hebt maar een klein terras? De inkomsten die horeca-ondernemers binnenkort genereren met hun terras, worden niet meegerekend voor de Vlaamse steun die ze ontvangen. In de stad Antwerpen gaan er ook enkele andere steunmaatregelen van start.
Het Vlaams beschermingsmechanisme is er voor ondernemingen die verplicht gesloten zijn of 60 procent omzetverlies lijden. Horecazaken die hun terras openen, kunnen verder op steun rekenen en de terrasinkomsten worden daarbij niet meegeteld. De getroffen ondernemers krijgen een bedrag van 10 procent van hun omzet in een vergelijkbare maand in 2019. In april werd dat eenmalig opgetrokken tot 15 procent. Het percentage wordt nu opnieuw 10 procent, onder meer omdat er nu ook extra federale steunmaatregelen zijn.
Terras
Bovendien krijgen alle horecazaken in Antwerpen de kans om een terras te openen, ook degenen die niet over een vaste ruimte beschikken. Indien je voldoet aan alle voorwaarden, komt een stedelijke medewerker de opmetingen doen. De helft van de horecazaken in Antwerpen beschikt over een terras. De helft van de ongeveer 2.700 horecazaken, beschikt momenteel over een terras. Vorige zomer – tussen twee lockdowns door – vroegen 324 ondernemers een uitbreiding van hun terras, die aanvragen worden nu dus automatisch verlengd.
Zomerbars
Wat met de populaire tijdelijke zomerbars? Daarvoor houdt de stad Antwerpen rekening met de lokale verankering van de eigenaar. “We hopen initiatieven te zien van lokale horecaondernemers of van ondernemers die een sterk samenwerkingsverband hebben met één of meerdere handelaars uit de stad”, zegt schepen voor lokale economie Koen Kennis (N-VA) aan Het Laatste Nieuws. “Of samenwerkingen tussen handelaars en sociale culturele verenigingen in Antwerpen.”
© Bron: Het Laatste Nieuws & BELGA