Hoe Nespresso tegen 2022 klimaatneutraal wil werken: ‘Het gaat verder dan recycleren’
Duurzaamheid en Nespresso horen even hard bij elkaar als jij en je eerste tas koffie in de ochtend. Dat het effect van die kwaliteitsvolle cafeïne jou in staat stelt om je dag vol moed te beginnen, verklaart misschien waarom Nespresso zelf zo ambitieus is in de opstelling van zijn eigen duurzame doelen. Tegen eind 2022 wil het merk volledig CO2-neutraal werken. CEO van Nespresso Belux Oliver Perquy weet dat dit doel ambitieus is, en licht graag zijn plan van aanpak toe. Eentje waarbij de nodige cafeïne zeker van pas komt. Gelukkig zit hij zelf aan de bron. We vroegen hem alles over duurzaamheid binnen zijn bedrijf en over het AAA Sustainability Quality™ programma.
“En, hoe drink jij je koffie het liefst?”, werpt Oliver Perquy, CEO van Nespresso België & Luxemburg mij meteen als vraag toe wanneer ik vermeld dat we thuis ook Nespresso drinken. Zelf heeft hij zijn grote kop Vertuo koffie ook bij de hand. Klaar voor een interview over zijn grootste passie: koffie. En dan het liefst koffie van duurzame makelij, zoals die van Nespresso. “Jammer dat we niet in het echt samen van een kopje koffie kunnen genieten”, vervolgt hij, terwijl hij een slok neemt uit zijn koffietas.
“Zelf ben ik sinds de lockdown overgestapt van korte espresso’s naar grotere koppen”, klinkt het. Combineer de strafheid van die espresso’s met de grootsheid van zijn nieuwe vaste blend, en je komt uit bij de doelen die de Belgische CEO op de planning heeft staan. Al verwachten we niets anders van de pionier van de portioned coffee. Toch gaat het duurzaam beleid bij Nespresso veel verder dan het recycleren van capsules alleen. Het zit in hun DNA.
De roep naar duurzaamheid klinkt globaal gezien steeds luider. Hoe vormen jullie daar binnen Nespresso actief een antwoord op?
“Wel, allereerst denk ik dat koffie en duurzaamheid bij Nespresso altijd al samengingen. In die zin formuleren wij geen antwoord op die vraag naar duurzamere alternatieven, we bouwen gewoon verder op wat we 35 jaar geleden ook al deden. Toen was dat misschien iets minder zichtbaar voor de consument, maar in onze filosofie stond duurzaamheid altijd al centraal. Zo gebruiken we bijvoorbeeld bewust aluminium voor de capsules. Aluminium heeft als grootste troef dat je dit duurzaam materiaal tot in het oneindige kan recycleren. Daarnaast is aluminium een manier om koffie goed te bewaren, zodat we van elke tas koffie de kwaliteit kunnen garanderen. Al gaat duurzaamheid veel verder dan die aspecten alleen.”
Over welke aspecten gaat het dan nog binnen jullie beleid?
“Los van het gebruik van aluminium is duurzaamheid altijd een economische noodzaak geweest. Wij zijn pionier in het promoten van kwaliteitsvolle koffie. Wij hebben de mensen kwaliteitsvolle koffie leren kennen. Als wij als business willen blijven bestaan, moeten wij op verschillende vlakken voor continuïteit zorgen. De koffiebonen moeten geproduceerd blijven worden. Daarvoor moet je waken over de boeren die voldoende middelen hebben voor een geslaagde koffieproductie én over geschikte omstandigheden om de beste kwaliteit koffiebonen in te verbouwen. Zij moeten hiervoor voldoende beloond worden, want wie geen geld krijgt voor zijn inspanningen, zal op andere manieren geld proberen te verdienen. Geen koffieboeren betekenen geen koffiebonen en bijgevolg geen blije consumenten.”
“Wij hebben de mensen kwaliteitsvolle koffie leren kennen. Als wij als business willen blijven bestaan, moeten wij op verschillende vlakken voor continuïteit zorgen.”
“Vergeet hierbij zeker niet dat de opwarming van de aarde ervoor zorgt dat de temperaturen stijgen. Daardoor veranderen de regio’s waar de koffiebonen gekweekt worden mee. De grondoppervlakte wordt kleiner en er is minder ruimte die voldoet aan de condities om de ideale koffiebonen in te produceren. Daarom is het zo belangrijk om zo CO2-neutraal mogelijk te werken binnen de volledige keten.”
Die doelstelling hopen jullie te bereiken tegen eind 2022. Ambitieus. Hoe willen jullie dat concreet aanpakken?
“Je moet weten dat we eigenlijk al sinds 2017 bijna volledig CO2-neutraal werken wat betreft de productie van koffie, het transport ervan en de levering van de koffiebonen naar de fabrieken. Die neutraliteit willen we tegen eind volgend jaar volledig doortrekken van de koffieboon tot en met het recycleren van de capsule. Dat houdt concreet in dat wat jij ‘s ochtends aan energie consumeert om koffie te drinken gecompenseerd moet worden. Hier gaat het over de volledige lifecycle van koffieboon tot capsule en recyclage achteraf, die moet volledig CO2-neutraal zijn.”
Hoe kunnen jullie daar dan voor zorgen?
“We werken daar naartoe op drie verschillende niveaus. Een eerste niveau gaat terug op onze eigen activiteiten, die zoals ik net vermeldde al CO2-neutraal zijn. Ook onze Boutiques en onze leveranciers werken bijvoorbeeld allemaal op groene energie. Een tweede niveau betreft de koffieplantages waar we aan insetting doen. We investeren in alternatieve aanplantingen van bomen, om zo de biodiversiteit van de regio te verhogen. Die creëren extra economische activiteit voor de boeren én maken de grond steviger bij te veel water en stortregen. Het klimaat blijft zo beter beschermd. Een derde niveau is tot slot offsetting. Dan gaan we concreet kijken in welke gebieden ter wereld we kunnen investeren en waar we kunnen helpen via aanplanting van bebossing. Door de combinatie van die drie verschillende niveaus kunnen we CO2-neutraal werken. Het is misschien leuk om te weten trouwens dat België een van de eerste landen is die met Nespresso Professional slaagt voor CO2-neutraliteit. Een mooie prestatie.”
Spelen de capsules die je kan recycleren een grote rol in dat succes of vormen zij slechts een kleine schakel in het grotere geheel?
“Dat recycleren van de capsules draagt daar inderdaad toe bij als één factor binnen het grotere duurzaamheidsbeleid. Daar hebben we het afgelopen jaar sterk op ingezet ook, om de consument duidelijk te maken waar hij zijn gebruikte capsules allemaal kan inleveren. Dat kan niet alleen in onze Boutiques, maar ook via de delivery pick-up points of zelfs via de leveranciers van DPD. We merken dat onze klanten het afgelopen jaar meer zijn gaan recycleren. We zien een stijging van 2% en zitten nu op 32%. Dat lijkt weinig, maar als je weet dat we dat op 12 jaar tijd hebben bereikt, dan is dat zeker een mooi getal. Al moet het nog beter.”
Hoe willen jullie de consumenten ertoe aanzetten nog meer te recycleren?
“De grootste uitdaging blijft steeds die communicatie, zodat de klant weet hoe makkelijk het recycleren kan verlopen. Iedereen kent bijvoorbeeld het publieke systeem van de blauwe zakken. Daar willen we op inzetten. We zijn aan het ijveren om Fost Plus zover te krijgen om samen te werken, zodat de capsules mee in de blauwe zak mogen. Ik ben ervan overtuigd dat dit het makkelijker zal maken voor de mensen om actiever de keuze te maken te recycleren. Elke scheiding van afval is een extra laag complexiteit. Wanneer die wegvalt, dan trek je automatisch meer mensen mee. Samen met de concullega’s investeren we nu in aangepaste infrastructuur om ervoor te zorgen dat die capsules als dusdanig geïdentificeerd worden en in een aparte afvalstroom terechtkomen. Als ons dat lukt, hopelijk vanaf volgend jaar, dan ga ik ervan uit dat dat het percentage gerecupereerde capsules fors de hoogte ingaat.”
Jullie tekenen duidelijk jullie eigen pad uit. Daarnaast hebben jullie een zelf gecreëerd AAA Sustainability Quality™ programma. Waarom een eigen label?
“We werken onder andere met de mensen van Fairtrade en Rainforest Alliance samen, maar richtten in 2003 ons eigen AAA-label op. Dat deden we omdat er op dat moment geen enkele organisatie bestond die kon werken op de kwaliteit van de bonen, de sociaal-economische omstandigheden van de boeren én het klimaataspect. We hebben dat programma triple A genoemd. Die staan voor kwaliteit, productiviteit en duurzaamheid op A-level. Het is misschien makkelijker om jezelf aan te sluiten bij criteria van andere labels, maar wij kiezen niet per se voor de makkelijkste weg. De weg van de meeste weerstand beloont ons met kwaliteitsvolle koffie, gelukkige koffieboeren, de beste productieomstandigheden en klanten die genieten van hun kopje.”
“We startten ooit met 300 boeren in dat programma, vandaag hebben meer dan 110.000 boeren zich hierbij aangesloten. Dat programma evolueert voortdurend mee. Zo hebben we nu ook een pensioenfonds geïmplementeerd voor Colombiaanse koffieboeren. Daarnaast is er een Reviving Origins Programma. Een programma dat we in 2019 lanceerden en dat ernaar streeft de koffieproductie te herstellen in de regio’s waar die wordt bedreigd. We gaan altijd op zoek naar wat de noden zijn van iedereen in de volledige keten.”
Zijn er nog andere verbeterpunten om aan te werken volgens jou?
“Op grote schaal hopen we dus deel uit te maken van Fost Plus. Dan zetten we meteen een grote stap vooruit. Als bedrijf, en dan spreek ik niet alleen lokaal, blijven we actief investeren in ons AAA-label. We focussen op CO2-neutraliteit en de lokale recyclage. Verder is de wereld veranderd door COVID. Mensen werken meer thuis en reizen minder. Daardoor hebben ze thuis meer nood aan kwaliteitsvolle koffie. Dit zagen we het afgelopen jaar in een stijgende verkoop van het aantal abonnementen. Via Nespresso Easy krijg je een vaste hoeveelheid capsules per maand op basis van je verbruik. De koffiemachine krijg je erbij voor één extra euro.”
“Die koffie die je ‘s ochtends drinkt is uiteindelijk een klein gelukje met een grote impact op de rest van je dag. We willen ons blijven inzetten om voor onze eindconsument dat moment te creëren. Een koffie aan het begin van je dag, als boost om er tegenaan te kunnen. Eentje waarvan je elke keer opnieuw weet dat hij goed zal smaken. Dat proberen we met Nespresso te doen; iedereen in die koffieketen gelukkig maken op lange termijn. Daar blijven we voor werken.”
Dit bericht bekijken op Instagram