Kooktechniek uitgelegd: fruit konfijten
Zowel topchefs als hobbykoks halen ‘s werelds bekendste kooktechnieken boven om gerechten tot in de puntjes uit te werken. Daarvoor moet je vingervlug en bedreven zijn, maar met een goede dosis organisatie kom je al een heel eind. In deze rubriek nemen we naast basishandelingen ook gevorderde vaardigheden onder de loep om je op weg te helpen in de keuken. Vandaag leren we je konfijten. Let’s cook!
Konfijten is de laatste jaren terug steeds meer aanwezig in de keuken. Deze oude bewaartechniek is multifunctioneel: naast fruit en groenten kan je ook onder meer vlees konfijten. Voor vruchten gebruik je suiker, voor vlees en gevogelte is dat vetstof. Je producten krijgen een uitgesproken smaak, en zijn bovendien een pak langer houdbaar.
Waarom konfijten?
- Gekonfijt fruit is erg lekker om van te snoepen, daarnaast ziet het er ook leuk uit als decoratie.
- Je product blijft veel langer houdbaar.
- Het proces mag dan wel tijdrovend zijn, met het eindresultaat kan je alle kanten uit. Je kan het verwerken in verschillende gerechten zoals stoofpotjes of salades.
Fruit
De meest gekende techniek is ongetwijfeld de behandeling van fruit. Je legt het fruit in suiker, waardoor het net zoals zout een uitdrogend effect veroorzaakt. Suiker stopt de ontwikkeling van micro-organismen in je voeding, waardoor het veel langer houdbaar blijft. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in marmelade en confituur.
Citrusvruchten konfijten
Ingrediënten
- Dunne schijfjes citroen, sinaasappel of limoen
- Suiker
- Water
- Zeste van de vruchten naar keuze
Voor 1 deel vruchten gebruik je 2 delen suiker en 2 delen water.
- Snijd het fruit in de vorm naar keuze. Kies voor partjes tussen 1 en 2 centimeter.
- Breng een pan met water aan de kook en kook de schillen vervolgens een tiental minuten. Herhaal dit proces nog twee keer. Hierdoor zal de bitterheid afnemen.
- Maak vervolgens een suikersiroop. Dat doe je door gelijke delen water en suiker aan de kook te brengen. Voeg de citrusschillen toe en kook een half uur. Haal van het vuur, doe het deksel op de pot en wacht vervolgens nog eens een uur.
- Vang de siroop op in een potje en laat de schillen drogen. Draai ze regelmatig om.