Met deze drie tips word je een echte koffiekenner
We kennen allemaal een wijnkenner. Maar wist je dat je met een paar simpele tips ook een echte koffiekenner kan worden? Koffie bestaat uit diverse smaken, komt uit verschillende regio’s en heeft evenveel verschillende zetmethodes. Maar hoe begin je aan het proeven van koffie? Wij zochten het voor je uit.
Kijken
De eerste stap is zien hoe de koffie gebrand wordt. Hoe wordt hij bereid? Hoe zien de bonen eruit? De kleur van de koffie vertelt je hoe sterk de koffie gezet is en zegt eveneens iets over de smaak. Donkere kleur is krachtig en vol, een lichtere kleur is een lichtere smaak en voor sommigen kan het een beetje flauw smaken. Maar ook de schuimlaag vertelt veel over de koffie. Hoe consistenter de schuimlaag, hoe verser de koffie. Bovendien houdt de schuimlaag de geur en de smaak vast.
Ruiken
De geur van de koffie is één van de belangrijkste maatstaven bij het proeven. Het aroma is nauw verbonden met de smaak van de koffie. De geur van koffie ontstaan als de vele vluchtige stoffen verdampen. Het kan op verschillende manieren worden omschreven: bloemig, fruitig, notig, kruidig of rokerig. Wacht eerst 4 minuten vooraleer je aan de koffie ruikt, dan ben je zeker dat alle aroma’s zijn vrijgekomen.
Proeven en voelen
Neem een eetlepel koffie, ruik het aroma en slurp (ja, slurpen mag!) de koffie rustig naar binnen. Het is de bedoeling dat je volledige tong in de koffie kan baden. Let op de basissmaken en de textuur. Is de koffie krachtig? Heeft het een zure nasmaak? Heeft het een gevoel van volheid?
Er bestaan in totaal zo’n 60 verschillende koffieplanten. Maar de twee belangrijkste zijn arabica en robusta. Arabica heeft een zachte, fruitige smaak terwijl robusta en iets hardere, graanachtige smaak heeft.
Benieuwd naar meer? Slow Coffee van Martine Nijsters en Marjolein Vermeersch