Sla bewaren in de koelkast: 3 tips om langer te genieten
Op een (na)zomerse dag smaakt er niets beter dan een fris slaatje. De grootste moeilijkheid blijft echter het bewaren ervan. De houdbaarheid van sla is eerder beperkt en voor je het weet ziet je groene vriend bruin. Met onze tips blijft je sla toch langer eetbaar, zonder er verlept uit te zien.
Koop kropsla
Hoe ‘dichter’ de krop is, hoe langer de sla vers blijft. Een krop ijsbergsla is bijvoorbeeld nog helemaal dicht. Deze slasoort heeft dan ook de langste houdbaarheidsdatum. Hetzelfde geldt voor Romeinse sla. Een krop sla bewaart langer wanneer je die in z’n geheel koel bewaart in huishoudfolie.
Een andere tip om een krop sla langer te bewaren is om het dunne donkere laagje onderaan de steel weg te snijden. Maak vervolgens een inkeping in de vorm van een kruis. Neem een bordje met een klein beetje water en plaats de krop er rechtop in. Krop en bord zet je in de koelkast. De sla blijft nu een hele week goed als je het water dagelijks ververst. Wil je er tussendoor iets van gebruiken, trek dan gewoon steeds wat van de buitenste blaadjes weg. Plaats daarna de krop met de steel weer terug in het water. Je kan de steel ook in vochtig keukenpapier wikkelen voor hetzelfde effect. De laatste jaren zie je in de supermarkt ook wel kluitsla: sla waar de wortelkluit nog aan zit (met een beetje aarde). Deze soort blijft gemiddeld een week langer goed dan andere soorten.
Voorverpakte sla uit het zakje
Hoe zit het dan met de houdbaarheid van sla in een zakje? Reken gemiddeld op 3 tot 5 dagen. Een iets stevigere slasoort, zoals rucola, blijft trouwens altijd langer vers dan een zachtere soort, zoals veldsla.
Wil je de houdbaarheid van voorgesneden sla dan toch verlengen? Haal de sla dan uit het zakje en leg deze in een bakje met keukenpapier. Sla moet kunnen ademen. En dat kan het nie in een plastic zakje. Kies een vrij grote bak, bekleed die met keukenpapier en schud de sla uit de zak in de bak. Dek weer af met wat keukenpapier en sluit de bak af met het deksel. Een andere manier is om de sla te wassen en te zwieren in een slacentrifuge. Wikkel vervolgens de bladeren voorzichtig in een propere keukenhanddoek en leg alles in de koelkast.
Een extra boost
Zijn de slabladeren toch een beetje verlept? Dompel ze onder in ijskoud water met ijsklontjes. De sla wordt gerehydrateerd en oogt daarna weer fris. Verwacht geen mirakels, maar deze techniek geeft net voor het serveren toch een frisse boost aan lichtjes slappe sla.