TIP – Zo kies je de ideale mosterdsoort bij je gerecht
Iedereen heeft er wel een potje van in de kast staan: Mosterd! Een ongelooflijke smaakmaker voor in sauzen, marinades, mayonaise, bij een blokje kaas,… Je staat er misschien niet meer bij stil, maar er zijn wel degelijke grote verschillen in smaak en structuur. Hoe kies je dan de juiste?
De smaak is afhankelijk van de gebruikte mosterdzaadjes en kan variëren van kruidig mild tot scherp. Wit of geel mosterdzaad geeft bijvoorbeeld aan de mosterd een kruidige maar matig scherpe smaak. Bruin mosterdzaad is daarentegen zeer pittig en ook zwart mosterdzaad zorgt voor een bijzondere scherpe smaak.
Door te variëren in samenstelling bekomt men verschillende smaken: zo zijn er de gekende internationale soorten, maar ook nog talrijke plaatselijke variëteiten.
Door toevoegingen van andere specerijen zoals bijvoorbeeld dragon, kaneel, enz. worden er andere smaken aan toegevoegd. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.
Ook de structuur kan zeer sterk verschillen: van grof tot zeer romig. Proeven is dan ook de boodschap alvorens te gebruiken in een recept.
Engelse mosterd
De Engelse mosterd bestaat uit zwart en wit mosterdzaad dat tot poeder werd gemalen, olie, moutazijn, zout en specerijen waaronder kurkuma. Hierdoor krijgt hij de gekende felgele kleur. Een voorbeeld hiervan is het merk Colman dat je trouwens ook in poeder kan kopen.
Geschikt bij: Door zijn pittige smaak gaat dit type goed samen met bijvoorbeeld rosbief of gerookte vis.
Franse mosterd
De meest gekende hiervan is wellicht die van Dijon. Zeer populair omdat hij allround is en eigenlijk bij alles past.
Geschikt bij: eigenlijk bij alles, maar vooral bij wildgerechten en in marinades en sauzen.
Duitse (Beierse) mosterd
De Duitse mosterd smaakt over het algemeen zeer krachtig en is grof van structuur. Hij heeft ook een zoetere smaak door toevoeging van appelmoes of honing.
Geschikt bij: braadworst, natuurlijk.
Amerikaanse mosterd
De Amerikaanse mosterd wordt uitsluitend gemaakt van wit mosterdzaad en er wordt ook relatief veel suiker aan toegevoegd. Hierdoor is de smaak zeer mild en is hij ook zoeter van smaak.
Geschikt bij: In Amerika is deze mosterd bijzonder populair bij hotdogs en hamburgers.
(Tekst: Anke Morreel)