Tony’s Chocolonely verliest label 100% slaafvrije productie
De Nederlandse chocoladefabrikant Tony’s Chocolonely staat niet langer op de lijst van slaafvrije chocoladeproducenten. Het merk dat openlijk streeft naar 100% slaafvrije chocolade, verliest dit keurmerk door een omstreden schakel in het productieproces.
100% slaafvrije chocolade?
Tony’s Chocolonely’s zelfverklaarde missie is sinds de oprichting van het merk het maken van ‘100% slaafvrije chocolade’. De chocoladefabrikant houdt zich telkens aan vijf principes om de chocolade zo duurzaam en eerlijk mogelijk te produceren. Toch voldoet het merk niet meer aan de voorwaarden om op de lijst van het Amerikaanse Slave Free Chocolate te staan. Dit door de samenwerking met chocoladegigant Barry Callebaut, die volgens beschuldigingen in de productie wél gebruik maakt van illegale arbeid. Iets dat Callebaut zelf ook niet ontkent.
Het Zwitserse chocolademerk verwerkt de cacaobonen van de Tony’s repen. Die verwerking verloopt op een volledig gescheiden manier van Callebauts eigen bonen. Dat is volgens Slave Free Chocolate daarentegen niet voldoende om van 100% slaafvrije chocolade te spreken. Een samenwerking is op dit vlak volgens hen even schadelijk voor de industrie en draagt eveneens bij tot de instandhouding van slaven- en kinderarbeid.
Geen kleinschalige werking
Paul Schoenmakers, Head of Impact bij Tony’s, erkent dat Tony’s sinds 2005 repen laat produceren door Callebaut. Dit doen ze puur om aan te tonen dat hun duurzame manier van werken niet kleinschalig hoeft te zijn. “Als Tony’s enkel in kleine fabrieken geproduceerd wordt, zouden grote bedrijven kunnen beweren dat onze productiemethodes niet op grote schaal toepasbaar zijn. Wij willen voorkomen dat ons duurzaam model terzijde wordt geschoven als iets dat alleen een nichespeler kan doen”.
Ook de woordvoerder van Barry Callebaut, Korneel Warlop, reageerde op het nieuws. Hij benadrukt dat ze zich bij Callebaut wel degelijk bewust zijn van de slaven- en kinderarbeid binnen de productieketen. Ze werken eraan om dit tegen te gaan. Onder andere via een Forever Chocolate programma zetten ze zich mee in om tegen 2025 kinderarbeid uit de operationele keten te halen. Of Tony’s Chocolonely ook tot die tijd het slaafvrije keurmerk kwijt zal zijn, is even afwachten.