Too hot to handle: 5x wereldse chilipepers
Chilipepers, die rode kleine vruchten met pit waar je het spontaan warm van krijgt. Ze maken van je gerechten een echte smaakbom. Van Tabasco tot Sriracha, in je favoriete spicy saus zitten pepers. Hoewel wij voornamelijk de Spaanse peper, of de jalapeño in de supermarkt terugvinden, zijn er nog duizenden pepersoorten die je mond in vuur en vlam zetten. Welke pepers bestaan er, en waarvoor gebruik je nu welke peper? Get ready for some heat!
Feeling hot hot hot, je krijgt het misschien spontaan warm vanbinnen als je het woord chilipepers hoort. Zowat ieder continent heeft zijn eigen soort, waarmee ze gerechten op smaak brengen. We nemen je mee op reis naar de landen waar ze pepers zo uit de hand eten. Al zouden we je dat niet aanraden.
Scovilleschaal
Elke peper heeft een bepaalde heetheid. Hoe pikant een chilipeper is, wordt bepaald door de Scovilleschaal. Hiermee meten ze de concentratie van capsaïcine, die stof stimuleert de gevoeligheid voor pijn en heetheid. Hoe groter dit getal, hoe pittiger de peper. Dat betekent dat je meer melk moet drinken om je mond af te koelen. Een jalapeño scoort tussen de 2.500 en 3.000 op de schaal van Scoville, terwijl Sriracha slechts 1.000 tot 2.500 scoort. De pepers die we in dit lijstje opsommen zijn niet voor watjes.
Habanero
Habanero betekent ‘uit Havana’ in het Spaans en dat is niet gek, want deze peper is afkomstig uit Cuba. Hoewel hij misschien wat lijkt op een kleine paprika, haal je de twee best niet door elkaar. Van de habanero staat je mond nog lang in brand. De habanero is voor de durvers met een score van 100.000 tot 350.000 op de schaal van Scoville.
Bird’s eyes
Bird’s eyes chili, rawit of piri-piri zijn kleine chili’s boordevol pit. Ze worden vooral gebruikt in de Thaise keuken. Hoewel het qua formaat kleiner is dan de habanero, is hij pittiger dan zijn formaat doet vermoeden. In de Aziatische keuken is het een gekende smaakmaker, die gerechten tot een hoger en pittiger niveau tilt. Deze pepers zijn perfect in een Thaise curry, maar je kan ze zeker ook gebruiken in sambals of salsa’s. De waarde van de rawitpeper is tussen de 82.500 tot 480.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de groep van zeer hete pepers.
Pul biber/aleppo pepper
In het Midden-Oosten gebruiken ze ook chili’s als een van de vele smaakmakers in hun gerechten. De Aleppo-peper, ook wel pul biber genoemd in het Turks, is een peper die vooral in de Turkse keuken wordt gebruikt. De peper kent zijn naam van de Ottomaans staat Aleppo. Deze peper is wat milder van smaak, en heeft wat fruitige toetsen die naar komijn smaken. Je kan de smaak van de peper vergelijken met die van de Mexicaanse anchopeper. De peper wordt fijngemalen tot een poeder, dat over kebabs of geroosterde kip wordt gestrooid. De chili is vooral bekend doordat bekende chef Yotam Ottolenghi het graag gebruikt in zijn gerechten.
Madame Jeanette
Oorspronkelijk komt deze peper uit Suriname. Hij kent zijn naam van een hete dame uit Paramaribo, die haar beroep als prostituee vurig uitoefende. Deze peper is kronkelig en geel en is bijna even heet als de habanero. Het is een fruitige peper die wat weg heeft van mango en ananas. Met een score van 25.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal is deze peper een pittige tante.
Trinidad Moruga Scorpion
We sluiten af met deze hete topper. Hij ziet er slap uit door zijn rimpels, maar dit is een peper die behoort tot s’ werelds pittigste pepers. De peper was recordhouder van het Guinness Book of Records, met 1.463.700 Scoville-eenheden, maar de Carolina Reaper stootte deze van de troon. De peper is ontstaan uit de Trinidad Scorpion en kent zijn ontstaan in Trinidad (een eiland gelegen in de Caribische Zee). Het is een kleine, glanzende peper vol met pit. Deze peper is voor de échte durvers onder ons, maar houd dat glas melk of yoghurt toch maar in de buurt. Door omstandigheden kan de Scoville-eenheid zakken of dalen. Bij hoge temperaturen of droogte wordt deze peper nog heter.
Tip: We raden je aan om bij het aanraken van alle chilipepers handschoenen te dragen, je handen goed te wassen na gebruik, en zeker niet in je ogen te wrijven!