Uniek bierproject: blend van Ierse Stout met Belgische Lambiek
Het concept van blended whisky kennen we allemaal: whisky’s van verschillende distilleerderijen en van verschillende stijlen samenbrengen in een uitgedokterde cocktail om zo een harmonieus product te krijgen. Maar totaal verschillende bierstijlen mengen? Timmermans uit Itterbeek en Guinness gingen de uitdaging aan.
Timmermans is de oudste Lambiek-Geuze brouwerij van België en daarmee meteen de oudste ter wereld. Het is een bierstijl die alleen in België kan gebrouwen worden en meer bepaald in het Pajottenland, in een straal van 15 km rond Brussel. Dat heeft alles te maken doordat de mout in open vergistingstanks wordt blootgesteld aan de micro-organismen die alleen in de Zennevallei voorkomen, waardoor een spontane gisting optreedt.
Tot vlak voor de opmars van de pilsbieren werd dit soort bier het meest gedronken in ons land en met het besef dat wij onze biercultuur moeten koesteren, is ook voor geuze (gestoken van meerdere jaargangen Lambiek) de herwaardering tot stand gekomen. En terecht: een ambachtelijke geuze is een degustatiebier, een ietwat troebele en licht-zurige dorstlesser met een middelhoog alcoholpercentage van 6-8% ABV.
Tussen Timmermans uit Itterbeek en het Ierse Guinness bestaat al jaren een hechte band, die meer dan honderd jaar teruggaat tot de periode toen John Martin Guinness in België importeerde en zich na wat omzwervingen definitief in België vestigde als importeur van Britse en Ierse bieren.
In 1993 – 25 jaar geleden dus – nam John Martin Brouwerij Timmermans over. En om dat te vieren, lanceren Guinness en Timmermans samen een uniek project: de blend van Ierse Stout met Timmermans Kriek.
Het nieuwe bier, Lambic & Stout, is het geesteskind van de meesterbrouwers van beide brouwerijen: Willem Van Herreweghen en Peter Simpson. Zij brachten drie bieren samen in een unieke blend – Guinness Export Special, West Indies Porter en Timmermans Oude Kriek.
Van dit unieke bier, dat 24,95€ voor een fles van 75 cl gaat kosten, komen er slechts 2.000 flessen op de markt.
Wist je trouwens dat de Brouwerij individueel of in groep bezocht kan worden? Klik hier om te reserveren.
(Tekst: Patrick De Meersman)