Veelgemaakte fouten bij het bereiden van vis
Vis is een ongelofelijk veelzijdig product. Je kan het verwerken in een ovenschotel, ermee wokken of bakken in de pan. Maar wat als je verse vis gekocht hebt en deze niet meteen kan bereiden? Hoe kan je de smaak en de kwaliteit van de vis optimaal houden? Wij geven hieronder alvast enkele tips om de vis zo kraakvers mogelijk te houden.
Verse vis
Het begint allemaal bij het aankopen van een stukje verse vis. Je kan zien dat de vis dagvers is wanneer de ogen van de vis helder zijn en nog een beetje bol staan. De huid van de vis is nog vochtig en glanzend, de schubben zitten stevig vast. De kieuwen zijn rood of roze en eveneens mooi glanzend. Je merkt dat de vis oud is, als hij begint te stinken. Bij voorverpakte vis(filets) is het moeilijker om uit te maken of de vis dagvers is. Let erop dat de filet glanst en niet is verkleurd. Wanneer je de boodschappenronde doet, dan koop je de verse vis best als allerlaatste en bewaar die in een thermische tas of koelbox. Stop de vis bij thuiskomst zo snel mogelijk in de koelkast. Daar kan je die 1 tot 2 dagen bewaren en lekker vers houden.
Vershoudfolie
Je verpakt de vis het beste in vershoudfolie. Leg de vis in een schaaltje met ijs in de koudste plek van de koelkast, onderaan. Zorg dat het vocht van de vis niet in aanraking komt et andere voedingswaren. Visboeren raden af om verse vis in te vriezen. Wil je je er toch aan wagen? Dan spoel je de vis af en dep je hem goed droog met keukenpapier. Verpak strak in huishoudfolie om de vis sappig te houden. Bewaar de vis in de diepvries op -18°C en niet langer dan 3 maanden.
Diepvriesvis
Uiteraard kan je ook meteen kiezen voor diepvriesvis. Dankzij snelle industriële invries-methodes behoudt ingevroren vis al zijn smaak en textuur. Wil je diepvriesvis ontdooien? Doe dat niet in warm water of gewoon op het keukenaanrecht. Vis snel en veilig ontdooien kan je op twee manieren. Grote stukken vis kan je in de koelkast of in de microgolfoven laten ontdooien. Kleine visjes of filets hoeven niet volledig ontdooid te zijn voor verdere bewerking. Versnijden gaat bovendien het best als het visvlees nog half bevroren is.
Heb je na het bereiden van de vis nog een beetje over? Dan kan je dit invriezen, op voorwaarde dat de bereidde vis niet uit de diepvries kwam. Zorg er wel voor dat de restjes afgekoeld zijn alvorens je ze in de diepvries plaatst. Let wel, enig smaak-en kwaliteitsverlies is hier mogelijk.