Waarom verstoppen we paaseieren met Pasen?
Met Pasen versieren we ons huis met eitjes en kuikentjes, en verstoppen we tientallen chocolade-eieren in de tuin. Het brengt veel vreugde, maar waarom doen we dat eigenlijk?
“Het heeft iets te maken met Jezus” klinkt het dan. We denken de oorsprong te weten, maar stiekem blijft de oorsprong van paaseieren voor velen onbekend. In dit artikel leggen wij jou uit waarom we massaal eieren verstoppen en eten.
Heidens lentefeest
In het heidendom staan eieren symbool voor vruchtbaarheid, wedergeboorte en nieuw leven. Pasen vindt plaats op de eerste volle maan na het begin van de lente op 21 maart. Hier ligt de nadruk eerder op het begin van de lente. Zij vieren feest omdat de natuur ontwaakt na een strenge winter.
Christelijk ritueel
40 dagen voor Pasen vasten de christenen. Daarbij onthouden ze zich van het eten van vlees en zuivelproducten, waaronder eieren. Kippen blijven in die tijd wel eieren leggen, waardoor een voorraad zich begint op te stapelen. Bovendien symboliseert het ei het nieuwe leven dat Jezus heeft nadat hij opstaat uit de dood.
Zoektocht
Het feit dat we paaseieren eten valt dus nog wel te begrijpen. Echter verstoppen we ze ook al jarenlang in huis achter planten en fotolijstjes of in de tuin. Ook dat komt voort uit een eeuwenoud ritueel. Vroeger verstopten boeren de eieren op hun akkers. Die werden dan begraven onder een laagje grond en omdat ook de boeren erin geloofden dat het hun veld weer vruchtbaar zou maken.
Paashaas
In de 19e eeuw namen de paashazen uit Duitsland het over van de paasvogels. In de 16e eeuw verdween daar de vastenperiode door het protestantisme dat in opmars kwam. Toch wilden veel protestanten hun gezin niet ontzien van de traditie van eieren te eten. Daarom bedachten ze de paashaas die eitjes schenkt aan de brave kindjes.