Wijn zonder sulfiet is drinken zonder kater?
De Nederlandse supermarktketen Marqt heeft sinds kort de eerste Europese wijn met natuurlijke sulfietvervanger in zijn winkelrekken staan. En dat is goed nieuws voor iedereen die na drie glazen wijn met bonkende hoofdpijn wakker wordt. Maar is het dan zo simpel? Betekent wijn zonder sulfiet dan dat katers voorgoed verleden tijd zijn?
Sulfiet wordt toegevoegd om wijn langer en beter houdbaar te maken. Daarnaast beïnvloedt het ook de fruitige smaak van wijn. Als we in de toekomst wijn willen conserveren, dan is een alternatief voor sulfiet nodig. Estaan kan hier een oplossing bieden. Wijn met estaan – een soort natuurlijk sulfiet – is veel aromatischer dan de wijn met sulfiet.
Maar hoe zit het dan met de katers?
De kans op hoofdpijn bij wijn zonder sulfiet is kleiner, maar toegegeven: het staat niet gelijk aan geen hoofdpijn. In iedere wijn zit het stofje van nature aangezien druiven sulfiet bevatten. Geen sulfiet in wijn bestaat dus eigenlijk niet. Te veel mensen denken onterecht dat sulfiet in wijn heel erg slecht is. Maar in de concentraties waarin sulfiet op een natuurlijke manier in wijn voorkomt, is het volkomen onschadelijk. De stof heeft een slechte naam gekregen, maar het zit ook in gedroogd fruit. Het is pas als het overmatig als bewaarmiddel wordt toegevoegd, dat het schadelijk is.
Samengevat: behalve mensen met intoleranties hebben wijndrinkers over het algemeen geen last van sulfiet, maar wel van het ontgiftigingsproduct van alcohol dat ontstaat wanneer het lichaam de alcohol eruit probeert te werken. Dan heb je ook nog de hoofdpijn die ontstaat door de uitdroging als gevolg van alcohol, als je niet genoeg water tussendoor drinkt. Tel daar de irritatie van de maag bij op en daar heb je hem: de kater. Wijn bevat dus genoeg andere elementen om je the day after miserabel te voelen.