Zelf flamberen? Dit moet je weten voor je eraan begint
Zowel topchefs als hobbykoks halen ‘s werelds bekendste kooktechnieken boven om gerechten tot in de puntjes uit te werken. Daarvoor moet je vingervlug en bedreven zijn, maar met een goede dosis organisatie kom je al een heel eind. In deze rubriek nemen we naast basishandelingen ook gevorderde vaardigheden onder de loep om je op weg te helpen in de keuken. Vandaag flamberen we er op los. Let’s cook!
Van een overheerlijke scampischotel tot een heerlijk stuk vlees of klassieke desserts zoals crêpes Suzette en ijs met aardbeien: flamberen is een techniek die overal voor een echte smaaksensatie kan zorgen. Van je lokale brasserie tot drie Michelinsterren: sterke drank gaat overal op in vlammen. Deze techniek is dan ook simpelweg het toevoegen van alcoholische drank aan een gerecht, om deze vervolgens te laten ontbranden. Zo zal de smaak intenser en rijker worden.
Neem je voorzorgen
Naast het extra smaakbommetje heeft deze techniek ook een hoog spektakelgehalte. Daar zijn helaas risico’s aan verbonden. Neem dat ook je voorzorgen vooraleer je eraan begint.
- Gebruik een pan met een diepe bodem en een lange steel, zo blijven je handen buiten schot.
- Hou een deksel in de buurt, door een tekort aan zuurstof zullen de vlammen vanzelf doven.
- Zorg dat je afzuigkap is uitgeschakeld, zo voorkom je dat de dampkap de vlammen opzuigt en je ganse keuken in vlammen opgaat.
- Ga in geen geval boven de pan hangen.
Stappenplan
- Giet een scheut sterke drank in de pan en laat deze vloeistof eventjes opwarmen. Je kan de drank ook vooraf in een apart pannetje opwarmen. Kies voor de juiste drank voor je specifieke gerecht: dat kan variëren van cognac tot porto, rum of calvados.
- Hou je pan schuin boven het vuur, zo zal de inhoud makkelijker vuur vatten en worden je ingrediënten mooi geflambeerd.
- Haal je pan van het vuur om het flamberen te stoppen, je kan ook een deksel gebruiken. Ook blussen met water of witte wijn behoort tot de mogelijkheden.