Zo controleer je of een ei nog eetbaar is zonder het te openen
Geen product zo veelzijdig als een ei. Hardgekookt in een salade of verwerkt in een quiche of een cake, het kan allemaal. Net daarom is het zo handig om altijd eieren in huis te hebben. Maar hoe lang blijft een eitje precies goed? Wij zochten het voor je uit en geven jou ook dé ultieme tip om te testen of het nog goed is.
Ruik
Eieren bederven niet makkelijk, maar als ze bedorven zijn, dan kan je er erg ziek van worden. Ten eerste: bewaar de eieren niet in de deur van de koelkast. Telkens de deur opengaat en openstaat, krijgen de eieren een temperatuurshock. Maar vaak weten we niet meer precies hoe lang de eitjes in onze koelkast verblijven. Als je niet zeker weet of ze eetbaar zijn, dan kan je er een openmaken en ruiken. Bij twijfel: weggooien. Maar ook als het ei er dunner uit ziet dan je gewoon bent of een verkleuring geeft: eet het ei niet op.
Watertest
Maar je kan ook testen of een ei nog goed is, zonder de schaal te breken. Met de watertest kan je eenvoudig testen of een ei vers, nog eetbaar of bedorven is. Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei (wanneer een ei gekookt is werkt deze test niet meer) er voorzichtig in. Als je meerdere eieren tegelijk wilt controleren kun je ook een doorzichtige kom gebruiken. Wanneer het ei…
- op de bodem, helemaal plat op zijn zijkant blijft liggen, is het ei vers.
- op de bodem blijft liggen en met de punt een klein beetje schuin omhoog wijst, is het ei ongeveer 1 week oud.
- op de bodem blijft liggen maar met de punt helemaal omhoog wijst, is het ei ongeveer 2 à 3 weken oud.
- blijft drijven, is het bedorven en kun je het niet meer eten.
Maar hoe komt het dat een ei kan drijven? Er zit een klein luchtzakje aan de bolle kant van het ei. Naarmate het ei ouder wordt, verliest het vocht en koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe. Meer lucht geeft een ei meer drijfvermogen, en zo kun je dus heel eenvoudig zien of het nog vers is of niet!